Allí on acaben les fronteres naturals d’Europa, i orient es fon amb occident, s’aixequen les fosques muntanyes del Caucas, una terra envoltada de llegendes i profundes tradicions, on el passat es resisteix a desaparèixer.
El cant polifònic georgià és un dels més reconeguts a nivell mundial per la seva gran versatilitat i peculiaritat, gràcies a la diversitat de maneres de cantar de les diferents comunitats georgianes. Fins al punt d’haver estat declarat per la UNESCO com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat en 2001 i haver estat una de les músiques incloses en el disc d’or de la sonda espacial “Voyager 1”.
Les cançons populars ocupen un lloc primordial en la cultura georgiana. Alguns d’aquests cants es remunten al segle VIII i es cantaven en tots els àmbits de la vida social, des dels treballs en el camp, fins als himnes litúrgics ortodoxos.
Vocal Vircan és un grup vocal ‘ a capella ‘ de 8 cantants situat a Catalunya, amb la meitat dels seus components d’origen georgià i l’altra meitat d’origen català. A més, en algunes cançons fa servir instruments de corda tradicionals de Georgia (panduri o chonguri), guitarra, piano i percusió tradicional.
El grup ha desenvolupat un ampli repertori que inclou cants litúrgics, cançons urbanes, de folklore i arrel de les diferents regions de Geòrgia (com Svaneti, Kakheti, Samegrelo …), que representa una gran varietat musical i tímbrica.
La formació es va crear en 2020 i ha estat reconeguda pel ministeri d’afers exteriors del govern de Geòrgia, convidant-los a cantar en l’acte de la diàspora georgiana al desembre de 2021 a Tiflis (la capital de Geòrgia). A l’any 2022 Vocal Vircan ha editat el seu primer àlbum, enregistrat en viu a Barcelona.